info

Missie

De essentie van natuur en cultuur in uw tuin.

Visie

Fú-ryu gebruikt verschillende Japanse tuinstijlen als inspiratie en probeert deze toegankelijker te maken voor een grotere doelgroep. Hierbij dienen wel de oorspronkelijke principes en technieken als basis, maar ze worden zo veel mogelijk gerealiseerd met producten die meer lokaal zijn. Zo ontstaan tuinen met een geheel eigen identiteit.

Betekenis Fú-ryu

Fú-ryu, of 風 流 in het Japans. 風 betekent wind en 流 beweging. De betekenis van het woord heeft zich door de eeuwen heen echter geëvolueerd en is daardoor eigenlijk nog moeilijk letterlijk te vertalen.

Vanuit een meer esthetische benadering staat fú-ryu voor elegante, subtiele of verfijnde schoonheid. Toegepast op natuur gaat fú-ryu om een schoonheid die ontstaat door het verstrijken van de tijd in combinatie met de werking van de natuurelementen, zoals sneeuw, zon, regen en wind . Denk aan een oude den in de bergen die door het gewicht van de sneeuw nog slechts enkele hangende takken bezit. Of oude heesters in de schaduw van oerbossen. Mossen en patina ontwikkelen zich op de bast en de zoektocht naar licht geeft een elegante vertakking.

Maar net zoals de beweging van wind is fú-ryu vooral een gevoel en niet zozeer tastbaar.

Dominique Bosch

Als kind altijd al bezig in de tuin en de natuur. Op twaalf jarige leeftijd ontstond al de passie voor Bonsai en Japanse tuinen. Na de HAVO werd dan ook gekozen voor de studie Tuin, Park en Landschap (afgestudeerd in 2008). In de jaren die volgden maakte hij meerdere reizen naar Japan waar hij vier maanden studeerde en stage liep bij een internationale Bonsai school (Taiso-en, Shizuoka Japan). En nog steeds volgt hij lessen.

Vanaf 2015 fulltime zelfstandig ondernemer met zijn hoveniersbedrijf Fú-ryu, waarbij goede samenwerking is ontstaan met andere hoveniers en specialisten in de traditie van de Japanse tuinen.